Nordenfjeldske Sang-
og Spacérgruppe

De fleste som går turmarsj i Trondheim har sikkert hørt om NSSG, men uten å vite helt sikkert hva det er for slags forening. En kort orientering om gruppen kommer her:

Etter at Trondheim Turmarsjforening (TTF) var stiftet i 1982, ble det til at en del av medlemmene holdt mye sammen, og reiste land og strand rundt og gikk marsjer. Det var ikke utelukkende marsj vi hadde for oss, sang og sosialt samvær var minst like viktig. Etter hvert fant vi ut at denne gjengen burde ha et navn, nærmest som en gimmick. Den 8.mai 1984 ble så gruppen stiftet, uten at vi den gang hadde noe annet formål enn å gå marsjer og ha det artig sammen. Vi kan vel være ubeskjedne nok til å si at Gruppens medlemmer var blant de ivrigste i TTF. Det var de som startet medlemsavisa Fot-bla'e, og de arrangerte de første bussturer til Nijmegen. Vi bør i denne sammenheng også nevne Stjørdal Turmarsjforening, der de fleste av oss var (og er) medlemmer, og som hadde svært stor betydning for etableringen av et godt marsjmiljø i Trøndelag.

Midt på 80-tallet var langdistanser og vandringer nytt og populært, og gjenstand for debatt i marsjmiljøet i Trondheim. Gruppen mente at dette måtte være noe for TTF, men møtte den gang liten entusiasme i foreningen forøvrig. Etter hvert besluttet vi derfor å arrangere en 24-timers vandring i Gruppens regi. Med et slik arrangement kunne vi kombinere korte og lange distanser, og således tilfredsstille de flestes behov.

I 1989 meldte så Gruppen seg inn i Norsk Turmarsj Forbund (NTF), som det da het, og den første "Nordenfjeldske 24-timers Vandring" ble arrangert i september 1990, forøvrig den første 24-timers i Norge, og som en prøveordning for NTF. Marsjen gikk samme helg som Byåsmarsjen, men vårt forslag til samarbeid om PR og flygeblad ble mottatt med lunken interesse i Trimgruppa i Byåsen Idrettslag, som var arrangør. Maks distanse det første året var 100 km. Hele 335 deltakere møtte opp. Året etter, i 1991, startet vi så Spacérturen, en 10 km marsj på fredagskvelden. Samarbeidet med Byåsmarsjen gikk nå meget bedre, og det ble en komplett marsjhelg, med ubegrenset distanse på 24-timers og inntil 3 dags-stempler. Det er verdt å merke seg at Vandringen ikke bare var beregnet for langdistansegåere. Korteste løype var 5 km, og man valgte selv hvor langt man ville gå, og når man ville starte. Det hendte faktisk ett år at det kom to unge damer og startet kl 0100 natt til søndag!

Nå er ikke Trønderværet alltid det beste i september, og i 1993 flyttet vi derfor marsjene til siste helg i mai. Dette er samme helg som Størenmarsjen, og av og til Inderøymarsjene, når helgen faller sammen med Pinsen. Vi har som regel samarbeidet om annonse i Turmarsjnytt.

Utgangspunktet for marsjhelgen har hele tiden vært Nyborg skole på Byåsen, og løypene har gått i Bymarka. Mye snø har medført omlegging fra tid til annen, og enkelte år har en sløyfe gått om Flatåsen. For de som går 100 km og mer er det viktig med god service, spesielt mot slutten av marsjen. Opplegget vårt har basert seg på at man går flere runder i de samme løypene, og således klarer seg med færre rasteplasser uten at det går ut over servicen. Likevel har vi hvert år hatt mellom 50 og 60 funksjonærer i sving i løpet av helgen. Det har som regel ikke vært vanskelig å få med folk, selv om de ikke var medlemmer i Gruppen. Alle funksjonærer blir invitert til gratis Turmarsjfest, også kalt Vinterblot, i februar/mars. De siste årene har festen foregått på skytterhuset i Nilsbyen, med 50-60 deltakere og stor stemning.

Da det ble kjent at Trondheim skulle arrangere VM på Ski i -97, fant vi ut at det burde markeres med en marsj, som selvfølgelig ble hetende VM-marsjen. Marsjen, med start fra Nilsbyen Skytterhus, gikk i 5 år (93-97), og var en suksess, med hele 402 deltakere i 1997. Marsjen ble i -98 avløst av Granåsen-marsjen, med ny merkeserie som viser medalje-vinnerne i de forskjellige øvelser. Marsjen går fra Nilsbyen dagen etter Turmarsjfesten, og det er overnatting for festdeltakerne.

Som nevnt er det Gruppens medlemmer som har stått for arrangering av Nijmegenbuss fra Trondheim. Siden 1987 har turen gått i Gruppens navn. I årene 1990 - 1996 satte vi opp 2 busser, og deltakerne har kommet fra hele landet, fra Tromsø i nord til Stavanger og Sarpsborg i sør. Vår filosofi har hele tiden vært å holde lavest mulige priser, og samtidig ha et godt tilbud. Etter responsen å dømme har vi lykkes bra. I opplegget vårt inngår en sight-seeingtur søndag før marsjen. De siste 10-15 årene har vi vært invitert på "Garden Party" hos vår venn Wim, som bor noen mil utenfor Nijmegen. En sikker suksess hvert år, der alle kommer i god stemning og får ladet opp før marsjen starter. Kan også nevne at gruppens medlemmer, som er reiseledere underveis, betaler full pris for turen for å holde prisen nede. Turene har vært meget populære, og det har ofte vært venteliste for å få være med, selv uten at vi har annonsert.

Når det gjelder Gruppens arrangementer videre, så er Vandringen fom år 2000 ikke lenger noen langdistansemarsj, og kalles nå bare for "Nordenfjeldske Vandring". Den er med andre ord blitt en helt vanlig en-dagers marsj, men vi bruker de samme løyper som tidligere. Spacérturen fortsetter som før på fredagskvelden, men også den har noe kortere starttid enn før. Granåsenmarsjen går også videre, uten store forandringer.

Hva fremtiden ellers vil bringe er vanskelig å si. Vi får bare vente og se…….

Nyheter:

2004:
Nordenfjeldske (24-timers) Vandring går for 15.gang i 2004, og dette feirer vi med å avholde en ekte 24-timers!
Starttiden er fra lørdag 0700, og man kan holde på til søndag kl 0700. Alle som har lyst til å teste sin egen kapasitet som turmarsjer har her en glimrende mulighet. På dagtid lørdag kan man velge mellom 4 løyper, mens det natt til søndag bare er en 10 km åpen. Man kan når som helst avslutte, og får godskrevet de km man har gått. Inntil 3 dagsstempler kan oppnås, ett for hver 40 km man passerer.
Interessen for langmarsjer er ikke det den var på 90-tallet, så i 2005 er vi nok tilbake til ”Nordenfjeldske Vandring”.
Pga ombygging av Nyborg skole måtte vi flytte startstedet til Sverresborg skole, litt lenger ned på Byåsen. Bra forhold, der vi fikk sekretariat og kafeteria i samme rom, med kjøkkenet rett ved siden av.

2005:
I 2005 reiser vi med fly til Nijmegen. I likhet med 2003 er det for få deltakere til å sette opp buss, derfor flyr vi. Påmeldingssystemet for marsjen er heller ikke så enkelt som det har vært, da de som ikke var med i fjor nå må være med på loddtrekning ut i april en gang. Det er derfor usikkert om det blir satt opp buss flere ganger.
I 2005 måtte vi i all hast skifte startsted for Granåsenmarsjen, ettersom kommunens bruk av skytterhuset til barnehage vanskeliggjorde utleie til andre formål. Etter mye om og men ble både festen og marsjen arrangert fra Autronicahallen på Lade, som viste seg å være meget godt egnet. Løypen til Ranheim falt godt i smak hos de 195 deltakerne.

2006:
Sverresborg skole skulle også bygges om, og vi måtte igjen flytte til nytt startsted. Ugla skole ble stedet, der vi ble mottatt med åpne armer. Også et bra sted. Veldig kompakt og enkelt for oss som arrangør.
Årets nijmegentur fikk en uventet vending. Marsjen ble avlyst etter 1. dag pga dødsfall i løypa. Temperaturen var nærmere 40 grader ila onsdagen.

2010:
Nordenfjeldske Vandring og Spacérturen gikk for siste gang, etter hhv 21 og 20 ganger. De siste par årene var langløypa på Vandringen gjennomført som 'Ført Vandring' uten merking.

2011:
Vi startet opp med Spacértouren. Dette er en sommerserie med 7-8 turer, arrangert på forskjellige steder i Trøndelag. Alle foregår som 'Ført Vandring', og helst på steder der det ikke går andre marsjer.

2012:
En av Spacérturene var lagt til fiskeværet Halten, helt nord i Frohavet. 61 deltaker ble med på en uforglemmelig tur, som bl.a. innebar reise med hurtigbåt fra Trondheim, to overnattinger på Halten, samt turmarsj med 3 båtturer og et besøk i Halten fyr innlagt. I tillegg var det soddfest og sosialt samvær til langt på natt i Tørrfiskrommet.

 

Startside  Granåsenmarsjen  Spacértouren  Nijmegentur  Bussturer i Trøndelag
 Region Trøndelag 
Norges Folkesportforbund  Internationaler Volksports Verband